Što je tehnologija Blockchain? | Croatian.lamareschale.org

Što je tehnologija Blockchain?

Što je tehnologija Blockchain?

Blockchain! To možda zvuči poput srednjovjekovnog građevinskog stroja, ali to je stvarno nova vrsta distribuiranih digitalnih knjiga, na čelu moderne računalne znanosti.

Vjerojatno ste čuli mediji opisuju blockchain kao Možda ste čuli da velike banke su zainteresirani za korištenje blockchain „tehnologiji napajanje Bitcoin.” - ali ne sama Bitcoin. Dakle, ako blockchains nisu Bitcoin, upravo ono što su oni?

Krenimo na početku, s inventionof na blockchain. „Satoshi Nakomoto” je pseudonim ove tehnologije je tajanstveni kreator, čiji je pravi identitet ostao nepoznat sve do danas. Satoshi pušten blockchain tehnologije za javnost u 2009, kao slobodan Bitcoin softver i tehničke „bijeli papir” koji opisuje sustav.

Satoshi revolucionarni sustav omogućuje otvoreni računalnu mrežu za stvaranje i podijeliti vrijedne podatke, bez središnjeg tijela da zadrži podatke sinkronizirani i točna. To je razlog zašto je blockchain ponekad naziva distribuira ili „decentralizirane knjigu.” Ona radi u strogo peer to peer način, slično modernom file-sharing sustava kao što su BitTorrent.

Dakle, ako Bitcoin obrta putem javne knjige knjige, a blockchainis mehanizam koji drži sve na istoj stranici i sprečava računovodstvene pogreške, slučajno ili namjerno.

Ova decentralizirana mreža architectureis jedan od nekoliko tehnologija koje Satoshi spojene zajedno kako bi stvorili blockchain tehnologije. Javni ključ cryptographyis drugi element. Ova tehnika se koristi za šifriranje ili dešifriranje podataka, bez potrebe sudionika prvog dijele, a zatim održavanje tajnosti šifre.

Treći i posljednji element je dokaz-of-djelo raspršenja, koja služi kao dokaz da je provedena računalna rad. Satoshi nije izmislio bilo koji od tih tehnologija, ali ih kombinirajući, on je stvorio jedinstvenu sintezu naziva blockchain. Srećom, in-dubina znanje o tim pridonose tehnologija nije potrebna za razumijevanje naše pregled blockchain. Samo imajte na umu da su važne zupčanici u digitalnom strojeva za blockchain.

Prva primjena Satoshi je blockchain tehnologije je naravno monetarne; njegovo stvaranje sigurnog online knjigu koja prati vlasništvo „digitalne zlata” poznat kao Bitcoin. U budućnosti, to je vjerojatnije da će blockchains se kako društvo prati vlasništvo svih vrsta, kao što su dionice, obveznice, djela vlasništva, pa čak i zakonskih ugovora. Ova tehnologija ima ogroman remeti potencijal preko mnoštvom industrije.

Ali neka se usredotočiti na samo Bitcoin za sada... Kako Bitcoin je blockchain rezultat u javnu knjigu prijevara-dokaz koji vjerno bilježi sve transakcije, bez kontrolnog agencija kako bi svi pošteni? I opet, samo što isthe blockchain?

Kao što naziv implicira, blockchain je linearni slijed povezanih blokova. U redu, tako što su blokovi? Za odgovor na to pitanje, moramo ukratko objasniti kako mrežne funkcije Bitcoin. Možda ste čuli za Bitcoin rudara. Ako ne, naša prethodna Video: „Što je Bitcoin Mining?” Objašnjava kako rudarskih radova u Bitcoin.

osnovi, rudari snimanje svih Bitcoin transakcija u snopove podataka poznatih kao „blokova”. Ovi blokovi su povezani u linearnom slijedu pomoću posebnog koda. Svaka transakcija u bloku ide u formiranju ovaj kod; konačni izlaz je zabilježena u tom bloku. Sljedeći blockforms novi kôd i uključuje prethodne bloka koda, a taj proces se ponavlja. Kod-povezivanje svih blokova zajedno osigurava trajnost od prijašnjih transakcija - ne možete mijenjati podatke u prethodnim blokova bez također mijenja sve naknadne blokova. Zajedno, ovi povezani blokovi čine sve veći javni evidenciju svih Bitcoin transakcija, poznat, naravno, kao... Na blockchain.

Sada kada je termin čini malo više smisla, idemo objasniti blockchain u veće dubine pomoću primjer. Recimo da pošalje neke bitcoins vašem prijatelju. Transakcija će se prenosi preko cijele Bitcoin mreži - svi će vidjeti da adresa, adresu, pokušava poslati ipak više novca za rješavanje B, adresu prijatelja.

Ljudi koji vode tzv „pune čvorova” - drugim riječima, Bitcoin softver klijenti koji spremaju kompletan blockchain - brzo će dobiti informacije o vašem transakcije. Cijeli čvorovi zatim provjerite podatke vaše transakcije protiv njihovog pohranjene kopiju blockchain. Dakle, punih čvorova će provjeriti je li adresa Aholds dovoljno Bitcoin platiti određeni iznos za rješavanje B. Oni će također provjeriti druge nove transakcije potvrditi Aisn't pokušava poslati iste kovanice istovremeno B andaddress C ili addressesC, D, E i tako dalje.

Iako ne postoji gornja množitelj koliko puta kovanice mogu biti krivotvorene na takav način, da se određeni oblik prijevare je poznat kao „double-potrošiti.” Važno je napomenuti da dvostruko troši bili majortechnical problema sprječava pouzdano peer-to -peer elektroničkog novca - barem dok Satoshi je blockchain rješenje!

Dvaput troši na stranu, vratimo se našem primjeru. Ako vaš transakcija odobrena od strane punih čvorova, to će uskoro biti prenijeti na posebne vrste pune čvora (a ponekad, transakcija će doći posebnu punu čvor prvi). Ove posebne puna čvorovi imaju priliku za snimanje blokova transakcija u blockchain. A ako ste pogodili da su ti posebni čvorovi pod nazivom „rudari”, ti bi biti u pravu!

Trenutno je nagrada za prvo rudara riješiti jednadžbu specifične za tekuću transakcijskih podataka i tako formiraju novi blok 25 bitcoins. To možda zvuči kao puno novca samo za snimanje blokova! No, rudarstvo je kako je blockchain održavan i osiguran, tako da rudari zaslužuju dobru plaću.

Bitcoin je blockchain, u kojima rudari natjecati napisati sljedeći blok za nagradu, što je poznato kao „dokaz posla” raspršivanjem. Workin pitanje odnosi se raspršivanjem ili rješavanje matematičkih jednadžbi koja smanjuje informacije bilo koje duljine fiksne duljine.

Elegantno, Bitcoin prilagođava poteškoća Ova jednadžba je, povremeno i automatski, kako bi se zadovoljile količinu računanja snage posvećen svom rješenju. Takve prilagodbe težine osigurati novi blok je napisano svakih deset minuta u prosjeku. U Bitcoin ranih dana, teškoća je bila niska i blokovi mogu se pouzdano riješiti pomoću jednog laptopa. Kao vrijednost Bitcoin porastao, tako da nije teško kao rudarski postaje sve konkurentniji. Danas, rudarstvo obavlja na specijaliziranim hardvera, smješteni i hladi u ogromnom podataka centara, kao što je ova:

Postavljanje konkurentnu Bitcoin mining operaciju košta milijune dolara, a da ne govorimo o mjesečnom računu za struju! Takav trošak je zapravo poželjno; sigurnost dokaz o radnom blockchains je povećana ulaganja kapitala od strane raznolik asortiman rudara.

Objasniti zašto Bitcoin-a je donekle ovisi o ekonomskim čimbenicima, neka je raspakirati kako se ti poticaji rade. Zamislite napadača; nazovimo ga „Mike”, koji želi preuzeti kontrolu nad Bitcoin mreži za počinjenje prijevare ili sabotaže. Kao što je mreža otvorena i permissionless, svatko može pridružiti i početi rudarstvo, čak i Mike. No pouzdano može isključiti valjane transakcije ili su lažne one u svojim „lošim blokovima” Mike treba kontrolirati majorityof računalnu snagu usmjerena na Bitcoin, i kontrolirati ga tijekom dužeg razdoblja. To je poznato kao „51% napada.”

Ako uspiju, Mike možete dvaput potrošiti novac pod njihovom kontrolom ili odbiti obradu tuđe transakcije. Međutim, Mike je u stanju potrošiti novac nije pod njegovom kontrolom, što znači da on ne može ukrasti vaše novčiće (to uredno sigurnosna značajka koja sprječava druge čvorove trošiti svoje novčiće, omogućeno je putem javnog ključa kriptografija).

Ipak, Mike je napad vjerojatno bi se pokazati vrlo štetan za vrijednosti svima novca. Vrijednost vašeg novca će biti ukradeno, ako su svi napustili Bitcoin zbog Mike akcije. Pa kako Dokaz o radu blockchains poticanje protiv takvog destruktivnog ishod?

Postoje četiri Inter-odnose zaštita protiv napada od 51%:

Prvo, to će zahtijevati Mike kupiti dovoljno rudarski hardver prelazi kapacitet svih ostalih rudara - u sve diže cijene, trenutno procjenjuje u niskim stotine milijuna dolara.

Drugo, kao što svi transakcijski podaci o blockchain je javno, Mikeovi akcije uskoro će biti primjećen. Bitcoin cijena će pad kao rezultat toga, pružanje hardvera ulaganja napadača neprofitabilne u kratkom poretka.

Treće, matematička jednadžba koja rudarstvo hardvera posebno dizajniran za rješavanje može se mijenjati u odgovoru, trajno zaključavanje iz napadača. To čini hardver ulaganja Mikeov praktički bezvrijedan, iako isto vrijedi i za pošteni rudara, kao dobro.

Četvrto, ako pošteni rudari vratiti kontrolu nad mreže, blockchain se može vratiti u prijašnje stanje prije nastanka napada 51%. Napadača transakcija će zbog toga biti obrnuto, ali tako bi sve poštene transakcije koje su se dogodile u roku od napadača miniranim blokova. Manje destruktivno, blokovi mogu se mijenjati isključiti jedino napadača transakcija.

Sigurnost dokaz o radnom blockchains proizlazi iz ovog složenog međudjelovanja između softvera, hardvera i gospodarskih poticaja. Dokaz o radnom blockchain bez puno rudar ulaganja, kako se javlja u nekoliko altcoins je na daleko veći rizik od napada 51%. Ta viša razina sigurnosti je jedan od razloga zašto Bitcoin je toliko vredniji od alternativnih novca.

Govoreći o altcoins, možda ste čuli da su neki od njih, kao što su Peercoin, koristiti „Dokaz o kocki” blockchains. Umjesto uloženog računalnih resursa za rješavanje i pisati blokova, dokaz o kocki sustava dati novac-nositelja priliku napisati sljedeći blok. Njihovi izgledi za to su proporcionalna veličini njihovih udjela, odnosno njihova financijska stakein novčić. Više novca dionici kontrolirati, to je veći njihov izgledi prima kovanice nagradu za pronalaženje sljedeći blok. U dokaz o kocki sustava, pojam „kovanje” koristi umjesto rudarstvo.

Postoje odredjene pro i kontra za obje vrste blockchain, s daljnjim izmjenama i hibrida pod stalnom razvoju. To je moguće čak i za kovanice za prebacivanje iz jednog sustava u drugi, kao i sa Ethereum i Bitshares. Iako Dokaz o kocki sustava zahtijevaju daleko manje energije i hardver izdataka, to dolazi po cijeni od veće centralizacije. Na primjer, kako bi ograničili osjetljivost Peercoin je blockchain do prekida, jedan programer se redovito izdaje tzv „kontrolne točke”. Blokovi se mogu mijenjati tek nakon tih kontrolnih točaka.

U Dokaz o radu sustava, povijesne promjene zahtijevaju naredbu više rudarstva snage nego kumulativnog ukupno potroše datiraju blok u pitanju. 51% je udio minimalne potrebne, s tim postotak raste na 100% kao jedan ide dalje u prošlost. Prijava pokazuje kompenzira nešto za tehničku sposobnost velikih coinholders da promijeni blockchain, withoutacquiring je nedopustivo skupo udio rudarstva moći. Prijava pokazujući na taj način štiti duboku povijest dokaz o kocki lanaca, uz nedostatak da jedna osoba ili skupina mora biti pouzdana s tom sposobnošću kontrolnu točku.

51% napadi na stranu, ima li druge poznate prijetnje blockchains? Nažalost da, i to je prijetnja koja se povremeno javlja kao prirodna posljedica kako rudarskih radova. Međutim, to je prijetnja koja također može biti namjerno uvedeni kroz kod promjena, što može rezultirati trajnom podjele Bitcoin mreži. Vidite, pod određenim uvjetima, to je moguće da blockchain se razilaze u zasebne grane. Takav divergencija je poznat kao „tanjura”.

Vratimo se Mike 51% napada za ilustrativne svrhe. Čim Miško mina invalid blok - na primjer, jedan koji šalje identičan novca na više računa - blockchain mogao odriješiti od tog trenutka nadalje. Oni rudari koji slijede standardna pravila će odbiti blok kao nezakonit. Oni će i dalje raditi na svojoj verziji lancu, iz koje je isključena lažnih blok.

Mike će, naravno, uključuje svoje lažne blok i temeljiti svoje buduće blokove na njega. Kao što je Mike kontrolira većinu rudarstva moći u ovom primjeru, Mike blockchain će rasti brže nego pošten jedan. Mike i pošteni rudari će biti samo stvarati blok nagrade na njihovim lancima, a na moguću propast korisnika, transakcije zabilježene na jednom lancu neće biti prepoznat od strane drugih.

To je prije rezultira katastrofalne situacije u kojoj korisnik obustaviti svoje poslove dok se vilica ne riješi. U takvim uvjetima, tržišna vrijednost, novac će vjerojatno srušiti kao posljedica nesigurnosti i kaosa.

Opće pravilo dokaz rada sustava je da je najduža većinski prihvaćen lanac je službeni jednom. To je nužan smjernica kao male vilice su neizbježan događaj. Ja ću objasniti kako se to radi: Zamislite da su dva rudara pronaći novi blok u otprilike isto vrijeme.

Svaki rudar ima ekonomsku poticaj za emitiranje svoj novi blok na mreži, jer to blok sadrži njihovu novčanu nagradu. Pretpostavimo svake rudarske blok je samo pola mreže. Rasa sada događa između dviju vilica. Koji god vilica prima njegov sljedeći blok najkraćem vremenu će se povući ispred drugoga, sve dok postoji jasan pobjednik u smislu uspješnog Dokaz o radu. U interesu cementiranje svoje buduće blok nagrade u konsenzus blockchain, rudari još uvijek na gubljenje lancu brzo će migrirati.

Transakcije ekskluzivni do gubljenja blockchain, kao i bilo koji blok nagrada svojim rudarima, neće se odraziti na pobjedničkom blockchain tako da snažan poticaj da brzo i prelazak na pobjedničkom lanca.

Očekuje se da će svaki takav vilica će biti riješen u roku od 6 blokova, koji bi trebao trajati oko sat vremena s obzirom da su novi blokovi otkriveni u prosjeku svakih deset minuta. Iz tog razloga, to je preporučeno da se prilikom primanja uplata visoke vrijednosti, korisnici čekaju transakcije biti „potvrdio” 6 puta - drugim riječima, za više 5 blokova biti slojevita preko blok koji sadrži njihovu isplatu.

Ovo pravilo osigurava dobru ravnotežu transakcijski sigurnosti i udobnosti. Za niske vrijednosti sume, ovo pravilo može biti opušteni pokriti manje potvrde. Prema nepotvrđenim transakcije, koje još treba napisati u blockchain, treba uzeti u obzir rizično prijedlog, jer oni mogu biti poništena od strane beskrupuloznih sudionika.

Iako su viljuške smatra egzistencijalnu prijetnju, to može biti u budućnosti biti nužno provesti promjene u Bitcoin koda putem sredstava tanjura. Promjena koda na način koji nije unatrag kompatibilan neizbježno vilice mreže između klijenata koji nadograde i klijentima koji ne.

Jedan od takvih promjena kod, trenutno stvar sukob unutar Bitcoin zajednice, što je porast do krajnjih granica blocksize. Možda ste vidjeli ovu materiju spominju u zadnje vrijeme. Suština je da će imaju veći blokovi omogućuju Bitcoin blockchain da obrađuju više transakcija u sekundi, ali postoji neslaganje o najboljem načinu da se to postigne. Izravno mijenjajući kapu inducira hardfork- ili mreže jaz između starih i novih klijenata - dok drugi rješenje predlaže granica biti podignuta kroz pomoću softfork- koja ne razdvaja mrežu.

To će svakako biti zanimljivo vidjeti kako Bitcoin je blockchain razvija u budućnosti; kao što se prilagođava se svijetu sve veće potrebe za pouzdanim monetarnog sustava bez centralnog izdavatelju ili drugi pouzdanih trećim stranama. Nadam se da sada imaju bolje razumijevanje o tome što blockchains su i kako oni rade, kao i njihove prednosti i potencijalni problemi.

Kao što ste vjerojatno primijetili „The blockchain” je vrlo široka tema koja uključuje mnogo podteme u njemu. Ako još uvijek imate bilo kakvih dodatnih pitanja samo ih ostavite u odjeljku komentara u nastavku, a ja ću obaviti moj najbolji to odgovoriti.

Povezane vijesti


Post Altcoin

FIMK - Revolucioniranje Finske ekonomije s kriptoterapijom

Post Altcoin

Bitcoin ploča u utorak - Postanite sigurnosni ekspert Bitcoin

Post Altcoin

Preliminarni istrage DIP-a u potvrđenim rudarima GAW-a i procurivanja informacija

Post Altcoin

Kako generirati Bitcoins s vašeg kućnog računala

Post Altcoin

Jednostavan vodič za rudarenje špijunaže za X algoritme

Post Altcoin

Kako kupiti Zcash u 3 jednostavna koraka - Vodič za početnike

Post Altcoin

Dogecoinov pas na Talladega Superspeedwayu

Post Altcoin

Kako zatražiti Bitcoin Novac i prodati ga za Bitcoin (Trezor, Ledger, Electrum)

Post Altcoin

6 koraka za procjenu je li alternativa kripto valute vrijedna ulaganja

Post Altcoin

Kako kupiti NEM (XEM) - početnički vodič

Post Altcoin

Put Potcoina

Post Altcoin

Multisig: vodič za početnike